image

Međunarodna konferencija "Hrvatski dijalozi o budućnosti Europe"

Europi se uz sigurnost, vladavinu prava i pandemiju, nameću i obveze zaštite klime i održivog razvoja, prostora koji si je EU zadao kao prioritet, što je vidljivo u nizu njezinih zelenih politika, snažnog zagovaranja na međunarodnoj razini borbe protiv klimatskih promjena i za održive razvojne politike, ali i kroz značajna sredstva samog europskog proračuna namijenjena upravo ostvarivanju zelenih politika u pojedinim državama članicama.

Kako bi EU sve te izazove uspješno savladao, države članice moraju usko surađivati. I upravo je tu ključna uloga Konferencije o budućnosti Europe, koja treba propitati što europski građani zapravo misle, koje politike zagovaraju, koje forme približavanja između država članica priželjkuju. Europska unija predložila je niz tema kako bi potaknula i usmjerila raspravu: Klimatske promjene i okoliš; Zdravlje; EU u svijetu; Snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i radna mjesta; Vrijednosti i prava, vladavina prava, sigurnost; Digitalna transformacija; Europska demokracija; Migracije; Obrazovanje, kultura, mladi i sport. No, uz ta područja, Konferencija o budućnosti Europe je otvorena i za niz drugih ideja i prijedloga, koje predlažu europski građani.

Hrvatska udruga rimskog kluba (HURK) odlučila je sudjelovati u procesu razmjene ideja i propitivanja javnosti o europskoj budućnosti te se odazvala pozivu na natječaj Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske za prijavu projekata iz područja Informiranja o EU i sudjelovanja građana u „Konferenciji o budućnosti Europe“, koji je MVEP objavio na svojim mrežnim stranicama.

Više informacija o održanoj konferenciji možete potražiti na mrežnoj stranici konferencije: Hrvatski dijalozi o budućnosti Europe.